Oorzaak van knieklachten

De meeste knieklachten ontstaan door overbelasting. Deze klachten kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand of het verkeerd neerzetten van de voet tijdens het lopen. Wanneer tijdens het lopen de enkel teveel naar binnen of naar buiten kantelt, heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. Door de verkeerde stand van de voet raken de kniebanden overbelast.

Ook tijdens sporten kunnen knieklachten ontstaan. Tijdens het sporten kan er een verdraaiing van de knie optreden. Hierbij draait het onderbeen één kant op terwijl de voet blijft staan.

Artrose is een aandoening die ook door overbelasting kan verergeren. We zien het vaak bij mensen die zwaar werk verrichten en bij oudere mensen. Door overbelasting slijt het kraakbeen in het kniegewricht.

Symptomen van knieklachten

Pijn, instabiliteit, verminderde beweeglijkheid en het gevoel dat de knie op slot zit. Bij knieletsel zien we vaak een snel optredende zwelling die zeer pijnlijk is. Klachten van iemand met artrose zijn: pijn bij bewegen, stijfheid (met name in de ochtend) en een verminderde beweeglijkheid.

Knieklachten? Er is wat aan te doen!

Voorbeelden van veel voorkomende klachten aan de knie

Springersknie (jumpers knee)

Bij een springersknie is er schade opgetreden bij de aanhechting van de pees aan de onderkant van de knieschijf.

Er is vaak een zeurende pijn onder de knieschijf, aanwezig tijdens of net na het sporten. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen erger worden. Vaak voelt de knie na het sporten en ’s morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan.

Een springersknie knee komt vaak voor bij volleyballers en basketballers aangezien zij veel moeten springen.

Overbelasting van de kniebanden

De kniebanden, maar ook de spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het buigen en strekken van de knie. De kniebanden zorgen voor stevigheid en stabiliteit.

Klachten aan de kniebanden kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand. Een x-stand van de knieën kan ontstaan wanneer de voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen. Hierdoor ontstaat er meer rek op de binnenste knieband. Het naar buiten kantelen van de voeten veroorzaakt een O-stand, waardoor er meer rek op de buitenste knieband ontstaat. Door overmatige rek op de kniebanden kunnen er pijnklachten ontstaan.

Morbus Osgood Schlatter

Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij Osgood-Schlatter is die plek wat verdikt, en pijnlijk. Door overbelasting ontstaat er teveel trekkracht op de aanhechting van de kniepees. Dit komt vooral voor bij kinderen die snel groeien en veel sporten.

Een afwijkende voetstand of het verkeerd afwikkelen van de voeten kan deze klacht beïnvloeden. Er ontstaat hierdoor een verkeerde belasting van de knie waardoor de klachten kunnen ontstaan of juist verergeren.

Patellofemoraal pijnsyndroom

De oorzaak is vaak een afwijkende stand van de knie. Wanneer er sprake is van een x-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Er ontstaat een zeurende pijn achter en rondom de knieschijf of knieholte. De pijn wordt erger bij het langdurig in dezelfde houding zitten of door traplopen of fietsen tegen de brug op. Intensief sporten is vaak pijnlijk. Vaak is er een gevoel ven instabiliteit en een krakend geluid bij het bewegen van de knie.

Een afwijkende stand van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de voeten. Een afwijkende voet- en/of kniestand in combinatie met veel traplopen en fietsen kan klachten geven.

Lopersknie (tractus iliotibialis frictiesyndroom)

De klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Deze klachten komen dan ook vaak voor bij sporters (m.n. bij hardlopers). De pijnklachten zijn aan de buitenzijde van de knie gelokaliseerd.

De klachten kunnen ook worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand of door een beenlengteverschil.

Wat doet de (register) podoloog of podotherapeut?

Een podoloog kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen of naar buiten kantelt heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. De podoloog kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van steunzolen en een goed schoenadvies geven.

Artrose kan niet genezen maar ook hier kunnen we met een steunzool de pijn verminderen en zorgen voor een betere afwikkeling van de voet.

Vind een praktijk

Heeft u last van knieklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Erica Last. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker